Wat is MS?

Multiple sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Alhoewel de oorzaak van MS onbekend is, zien we dat het myeline beschadigd wordt. Myeline vormt een isolatielaag rondom de zenuwcellen (neuronen) en hun uitlopers (axonen) in het centraal zenuwstelsel. Deze laag zorgt ervoor dat neuronen prikkels snel en efficiënt doorgeven. Het centraal zenuwstelsel bestaat uit witte stof en grijze stof. In de witte stof bevinden zich voornamelijk de met myeline omringde axonen en in de grijze stof bevinden zich voornamelijk de neuronen. Naast schade en afbraak van het myeline is er ook verlies van axonen en neuronen hierdoor ontstaat littekenweefsel. Deze littekens verschijnen op verschillende momenten en in verschillende gebieden van de hersenen en het ruggenmerg. Hierdoor kunnen mensen diverse uitvalsverschijnselen krijgen, waaronder krachtsverlies, slechtziendheid, extreme moeheid en geheugenproblemen. Voor sommige mensen wordt MS gekenmerkt door periodes van terugval en remissie, terwijl de ziekte voor anderen een progressief verloop heeft.
Omdat er zoveel variatie in en onvoorspelbaarheid van symptomen zijn, worden verschillende beloopsvormen van MS onderscheiden:

  • 0. Klinisch geïsoleerd syndroom (CIS)
  • 1. Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS)
  • 2. Secundair Progressief Multiple Sclerose (SPMS)
  • 3. Primair Progressief Multiple Sclerose (PPMS)

Op diverse websites is meer informatie te lezen over diverse aspecten van MS.
Kijk onder andere op:
http://www.nationaalmsfonds.nl/over-ms
http://www.msweb.nl/
https://www.hersenstichting.nl/
https://www.vumc.nl/afdelingen/mscentrum/
http://msresearch.nl/
http://msvereniging.nl/
http://www.ms-anders.nl/

Disclaimer: wij zijn een onafhankelijke vereniging en hebben geen invloed op de informatie en inhoud van bovenstaande websites.